Meer over Google\’s Chromebook


Meer over Google\’s Chromebook

Een Chromebook: een laptop, maar dan scherper geprijsd. Google\’s Chromebook is steeds gewilder in Nederland en Europa. In de USA is ongeveer 25 tot 30 procent van de totale laptopmarkt een Chromebook, terwijl dat in Europa momenteel circa 1 of 2 procent is. Maar de Chromebook komt bij steeds meer mensen op het netvlies. Experts denken dat het aandeel van Chromebooks in Europe volgend jaar wel kan klimmen tot 10%. Steeds vaker staat de Chromebook bovenaan de verlanglijstjes van de meest verlangde devices bij de Nederlandse koper. Hoe is dat te verklaren?

Google besturingssysteem: Chrome OS – de gunstige kenmerken

Een Chromebook is een laptop met het Google besturingssysteem Chrome OS. Het meeste op de Chromebook werkt via het Internet en steeds meer computerfabrikanten maken Chromebooks – laptops die draaien op Chrome OS. Google werkt onder andere samen met computerfabrikanten Acer, ASUS, Lenovo en Hewlett-Packard.

In feite is Chrome OS slechts een browser (vergelijkbaar met Google\’s internet browser Chrome) met diverse extra\’s. De centrale gedachte is gebaseerd op Cloud Computing, waarbij het web de toekomst heeft en softwareontwikkelaars zich kunnen richten op de ontwikkeling van software, zonder zich zorgen te maken over het besturingssysteem. De webapplicaties kunnen gebaseerd zijn op Google Chrome OS als op al bestaande besturingssystemen via browsers.

Chrome OS heeft vanaf de start als doel een snelle, simpele en veiligere computerervaring voor gebruikers te bieden, die veel tijd online doorbrengen. De programmatuur van Google Chrome OS is daarnaast zo klein mogelijk gehouden. En omdat Chrome OS zo\’n klein systeem is, kunnen computers met Google Chrome OS in zeer korte tijd opstarten- een belangrijk pluspunt voor de Chromebook.

Google applicaties

Op een Chromebook is vrijwel alle software aanwezig die men op een desktop pc ook vindt. Je kunt er mee word processen, spreadsheets verwerken of slide-shows creeeren. Google heeft voor elk doel zijn eigen app vervaardigd: Documents (als vervanging voor MS Word), Spreadsheets (als vervanging voor MS Excel) en Presentations (als vervanging voor MS Powerpoint). Ook is het mogelijk om webapplicaties te starten, zoals Youtube, Gmail en Google Maps. Bedenk wel: Met enige uitzonderingen, is het feitelijk alleen mogelijk webgebaseerde programma\’s te draaien op de Chromebook. De software staat online, terwijl de opslag van data gebeurt op de interne solid state drive – en uiteraard ook op internet. Wie een Chromebook aanschaft, ontvangt (voor een beperkte periode gratis) 100 GB aan opslagruimte bij Google Drive . In de online opslag kan men bestanden bewaren en deze delen met andere mensen.

Behalve Google\’s toepassingen, stijgt ook het aantal apps van derden. Je hebt ruime keuze uit de programma\’s in Google\’s online Web Store. Traditionele programma\’s bekend van de desktop kennen bijna allemaal vandaag de dag een online versie.

Op een Chromebook is op deze manier bijna alle programmatuur online die ook op een desktop pc aanwezig is. Google biedt zelfs functionaliteit waarmee men offline kan werken als dat nodig is.

Chromebook voor iedereen

Ook de laptop voor jou? De Chromebook wordt wel de ultrabook voor iedereen bestempeld. Waarom zou ik een Chromebook kopen? De koper is uiteraard op zoek naar een laptop waar hij lange tijd gebruik van kan maken. Een belangrijke pluspunt is dat de Chromebook zo toegankelijk is. En omdat deze zo goedkoop is – veel scherper geprijsd dan de gemiddelde laptop. Veelal kost een Chromebook nog geen 300 euro. De Chromebook is ideaal voor de mobiele gebruiker omdat hij het lang vol houdt op een enkele accu. Er is ook bijna niet sprake van warmteontwikkeling, een extra pluspunt voor de laptop. De Chromebook weegt ook niet veel, waardoor deze makkelijk is mee te nemen. Bovendien is alles heel makkelijk; veel is intuitief duidelijk. Het gebruiksgemak is hoog, omdat de Chromebook snel opstart. De snelheid is mede dankzij de aanwezigheid van flashgeheugen in plaats van een traditionele hard disk. Je hebt als gebruiker weinig omkijken naar vervelende klusjes, als updates, virusscanning en het maken van updates, omdat dit alles automatisch gebeurt. De veiligheid van de Chromebook is een belangrijk pluspunt.

Kortom: de populariteit van de Chromebook zal de aanstaande periode ook in Europa waarschijnlijk toenemen. Staat hij ook al op uw verlanglijst?