Koortslip – wat is het?


Koortslip – wat is het?

Een koortslip? Tijdens een koortslip ontstaan kleine, vochthoudende blaasjes. Na enige tijd gaan ze open en ontstaan er wondkorstjes en kloofjes. Ook de neus, wangen, kin en de schouders kan dergelijke blaasjes vertonen. Het schoonmaken van de handen na een aanraking van de blaasjes is erg belangrijk om ontsteking te vermijden.

Meer weten over koortslippen?

Wat is een koortslip, wat kun je er tegen doen en is het besmettelijk? Sinds kort geeft deze website over koortslippen diverse informatie over koortslippen.

Voorkomen van de koortslip

Hoe kan een koortslip worden voorkomen? Een manier om koortslip te voorkomen, is de veroorzakers van de koortslip te reduceren. Voorkom een koortslip door lippenbalsem met zonnefilter te gebruiken, vooral op wintersport en in de zomer. Daarnaast is een goede weerstand een vereiste om een koortslip te voorkomen. Aanraders zijn: gezond eten, genoeg sporten en voldoende slapen. Gebruik handdoeken en voorwerpen niet samen met een andere persoon.

Herpes simplex – besmettelijk virus

Hoe ontstaat een koortslip? Een koortslip ontstaat door het Herpes simplexvirus. Het virus is een besmettelijk virus dat zich via knuffelen verspreidt. Het eerste contact vindt meestal plaats op kleuterleeftijd. Het kan zich voordoen bij schraal weer, vriesweer, felle zon of verminderde weerstand. De infectie die opgelopen wordt, geneest, maar het virus verdwijnt nooit uit uw lijf. Het herpesvirus kan steeds opnieuw een koortslip veroorzaken.

Koortslip en baby

Een koortslip is erg gevaarlijk voor baby\’s. Baby\’s hebben nog een slecht afweersysteem, waardoor zij kans lopen op een hersenvliesontsteking wanneer zij een koortslipinfectie oplopen. Blaasjes op of om de mond, koorts, slecht drinken en sufheid wijzen op een mogelijke besmetting met het Herpes simplexvirus. Om dit te voorkomen kunnen mensen met een koortslip 3 dagen voor het ontstaan van blaasjes tot het moment dat ze zijn ingedroogd beter niet nauw contact hebben met baby\’s. Verder is het aan te raden om de handen heel goed te wassen.